Szybki obiad - Risotto z borowikami

Risotto z Borowikami

Witam serdecznie :) Dzisiaj podam Wam przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Ostatnio bardzo często szukam alternatywy dla mięsnych dań. A to danie jest proste, smaczne i sycące - czego chcieć więcej ! Jeśli chodzi o borowiki o tej porze roku, to korzystam z zapasów w zamrażalce, które zrobiłam jesienią. Świeże grzyby czyściłam i kroiłam na mała kostkę. Następnie robiłam paczki po 300g i 500g. Bardzo polecam takie rozwiązanie. 300g świetnie najadą się np. do risotto czy sosów a 500g na zupy.

Potrzebne składniki:
ok 300g borowików
2-3 łyzki masła
ryż do risotto ok 250g
pół cebuli
ząbek czosnku
rosół warzywny lub mięsny, kiedy nie mam czasu ratuje się kostkami rosołowymi np. grzybową i warzywną lub z kurczaka
500/600 ml przegotowanej wrzącej wody
parmezan

Sposób przygotowania:
Jeśli nie macie gotowego rosołu. To w większym naczyniu lub garnku zalewamy 2 kostki rosołowe ok 500/600 ml przegotowanej wody. Muszą się rozpuścić. Na patelnie dajemy łyżkę masła, i przysmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodajemy borowiki i smażymy ok 10-15 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na drugiej patelni (najlepiej ceramicznej lub wok) roztapiamy masło na małym ogniu i sypiemy ryż, musi się przesmażyć, dosłownie chwilkę (powinien się zrobić szklisty) cały czas trzeba go mieszać. Następnie dolewamy 2-3 chochelki rosołu. Mieszamy co chwile, jak ryż zacznie gęstnieć, dolewamy znowu 1-2 chochelki rosołu i tak jakieś 20 min aż ryż zrobi się miękki. Trzeba co chwile próbować i pilnować żeby nie zrobiła się z niego papka. Kiedy już będzie prawie gotowy dodajemy przesmażone borowiki i jeszcze chwile wszystko mieszamy aż się połączy. Kiedy nałożymy risotto na talerz posypujemy startym parmezanem. 


A wy macie jakieś sprawdzone przepisy na bezmięsne dania??
Zapraszam do komentowania :)


Komentarze

Popularne posty