Pierniczki na choinkę

Świąteczne pierniki na choinkę


Składniki :

500 g mąki pszennej (przesianej)
120 g masła (miękkiego)
200 g cukru
200 g miodu
1 jajko (lub 2) zależy od konsystencji ciasta
soda oczyszczona 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 1 opakowanie
kakao 1 łyżeczka

Lukier
 ok 150 g cukru pudru
1 białko
1/4 łyżeczki soku z cytryny



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Jeśli po zagnieceniu ciasta będzie ono suche, dodać drugie jajko. Masa nie może się kruszyć. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec rozgrzewamy do temp. 180 C i pieczemy (w rozgrzanym piekarniku) ok 10 min. Następnie studzimy na kratce lub układamy na płaskiej powierzchni (żeby się nie odkształciły podczas studzenia). Po ostudzeniu od razu można je dekorować lukrem. Cukier puder, białko jajka i sok z cytryny miksujemy. Masa musi być dość gęsta, jeżeli za bardzo się leje trzeba dodać więcej cukru pudru. Przy zdobieniu bardzo pomocny okazał się pisak zdobiący z Tescomy. Pierniczki są bardzo twarde (z powodu dodatku miodu), więc bez problemu może je powiesić na choince. Jeżeli chcemy żeby zmiękły, najlepiej włożyć je po pojemnika np z jabłkiem albo małym naczyniem z wodą, żeby wsiąknęły wilgoć. Do Nowego Roku powinny być idealne i miękkie :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z grillowanym kurczakiem, serem feta i miodowym vinegrette

Wiosenne inspiracje - balkon i ogród

Targ na zielonym Balcerku w Gliwicach