Kruche rogaliki na smalcu

Kruche rogaliki na smalcu, zawsze kojarzą mi się ze Świętami i Nowym Rokiem. Z podanych proporcji wychodzi ich duuuża ilość, starczą spokojnie do Nowego Roku. Polecam posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem lub czekoladą. Można je dość długo przechowywać w zamkniętym pojemniku (nawet miesiąc). Smacznego !!!

Składniki:

1 kg mąki pszennej (przesianej)
kostka margaryny
kostka smalcu
250 g cukru
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego


Sposób przygotowania:

Do dużej miski kroimy margarynę, smalec i dodajemy cukier a następnie ucieramy na gładką masę. Potem dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 3 jajka i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Najlepiej mieć dużą miskę żeby dobrze się wyrabiało, bo to chwilę potrwa :) Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy na desce i układamy rogaliki na blasze. Pieczemy ok 15 min. Rogaliki powinny się delikatnie zarumienić, ale trzeba uważać żeby nie przypalić spodów. Studzimy na kratce lub desce. Smacznego !!!


Porcelanowy serwis prezentowany na zdjęciach pochodzi z kolekcji mojego męża. Jest to manufaktura Carl Tielch Altwasser (obecnie Wałbrzych Stary Zdrój) serwis pochodzi z roku ok 1875-1909. Ciekawostką jest to że na cukiernicy widnieje wycisk CF tj Christian Fisher z miejscowości Brezova (Pirkenhammer) z lat 1846-1853.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z grillowanym kurczakiem, serem feta i miodowym vinegrette

Wiosenne inspiracje - balkon i ogród

Targ na zielonym Balcerku w Gliwicach