Szybki i prosty VEGE obiad: ziemniaki z bobem

Dzisiaj mam dla was super prosty przepis na szybki obiad lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym. Korzystajmy póki jest dostępny świeżutki i młody bób. Od jakiegoś czasu staram się unikać mięsa, także ze względów zdrowotnych (cukrzyca - już w kilku książkach spotkałam się ze stwierdzeniem że najlepszą dietą dla cukrzyków typu I i II jest dieta wegetariańska) i już mam kilkanaście ulubionych przepisów które z chęcią wam pokaże. Mam nadzieję że będą wam smakować :) 

Składniki ok 3/4 porcje: 
5-6 sztuk średnich ziemniaków  - ugotowanych
500 g bobu
2 ząbki czosnku
ostra papryka lub papryczka chilli
pęczek koperku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Bób gotujemy: do wrzątku (z łyżeczką soli) wrzucamy przepłukany w zimnej wodzi bób, gotujemy ok 10-15 min (najlepiej sprawdzać co jakiś czas, powinien być lekko chrupki). Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, zostawiamy chwile do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz obieramy z łupinek bób (trochę czasu to zajmuje niestety...). Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojony drobno czosnek, chwile podsmażamy, dodajemy pokrojone ziemniaki i bób. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. I na koniec dodajemy pokrojony koperek (ilość jak kto lubi). I danie gotowe. 


Wygląda obłędnie a smakuje jeszcze lepiej :)

Komentarze

Popularne posty