Orientalny kurczak z warzywami i orzeszkami ziemnymi


Dzisiaj mam dla was przepis na bardzo szybki obiad, który na pewno zaskoczy domowników. Kurczak z warzywami i orzeszkami ziemnymi. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i na prawdę pyszne. Warto wypróbować. U mnie na pewno będzie często gościć na stole.

Składniki:
500g piersi z kurczaka
ok. 8-10 pieczarek
3 marchewki 
2 ząbki czosnku
połowa czerwonej papryki
garść orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe)
olej arachidowy (z orzeszków ziemnych)
sos sojowy (zwykły, można też dodać ciemny i grzybowy)
sos tao tao słodko - pikantny 
łyżka miodu
cebula dymka
olej zwykły

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w podłużne paski ok. 2 cm, wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju arachidowego i posiekany drobno czosnek, mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na ok 30 min do lodówki.

W międzyczasie obieramy marchewkę i kroimy na cienkie słupki, pieczarki obieramy i kroimy na 4. Na patelni podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i dodajemy mięso. Smażymy kilka minut, dodajemy łyżkę sosu sojowego. Kiedy mięso jest już gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Z patelni zdjąć samo mięso tak żeby został sos, do którego teraz wrzucamy paprykę, marchewki i pieczarki, smażymy ok. 5-7 min na średnim ogniu. Do warzyw dodajemy 3-4 łyżki sosu słodko pikantnego (można więcej lub mniej, zależy jak kto lubi - jeśli danie ma być mocno pikantne można dodać też papryczkę chilli). Warzywa razem z powstałym sosem przekładamy do mięsa i mieszamy wszystko. I trzeci raz na tą samą patelnie dajemy łyżkę oleju arachidowego i łyżkę miodu, podgrzewamy i mieszamy, następnie dodajemy grubo posiekane (lub nie) orzeszki ziemne (jeżeli używacie nie solonych trzeba wtedy dodać trochę soli). Chwilę mieszamy i dodajemy do mięsa i warzyw. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 10-15 min. Po wyjęciu z pieca posypujemy cebulą dymką. Najlepiej podawać z ryżem.




Komentarze

Popularne posty