Gdzie warto zjeść : Rybnik/Restauracja Hajda


Restauracja/Pizzeria Hajda w Rybniku

Z zewnątrz to mały i niepozorny szaro-biały budynek, od niedawna powiększony o kolejną część. W środku znajdziemy 2 sale z kilkunastoma ładnie nakrytymi stolikami. Pierwsza sala wita nas 2 grafikami Toscani na ścianach, barem, kominkiem i starymi pocztówkami z Rybnika, druga sala (bardziej elegancka) to odcienie szarości i brązu oraz duże grafiki owoców. 


"Serwujemy dania kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Zawsze ze świeżych, naturalnych produktów. Smak łączymy z nowymi trendami w sztuce kulinarnej jak np. sous-vide, czy szczyptą kuchni molekularnej.
Mamy nadzieję, że wnętrze, buzujący kominek oraz stuletni park, zaglądający do okien zapewni dobrze spędzone chwile w naszej restauracji."



Trafiliśmy w to miejsce całkiem przypadkiem (choć żałuję że nie znałam go prędzej) i szybko stało się naszą ulubioną restauracją gdzie często zabieramy rodzinę i znajomych. 

Oprócz ciekawego wystroju, kolejnym plusem jest bardzo miła obsługa. A jedzenie jest wprost niesamowite, przepyszne i podane w standardach ekskluzywnej restauracji, przy czym ceny zachowane są na normalnym poziomie. Właścicielem i zarazem szefem kuchni jest pan Zbigniew Karwat, wchodząc do restauracji można podziwiać jego dyplomy i ukończone kursy - a jest ich sporo.

Menu nie jest bardzo rozbudowane (nie licząc pizzy), choć znajdziemy w nim prawdziwe pyszności np. łososia, kurczaka, polędwiczki, kila makaronów i niesamowite desery (moim hitem jest beza) - na pewno każdy znajdzie coś dobrego dla siebie.


Jest to świetne miejsce na spotkania biznesowe i ze znajomymi, szkoda że nie ma tej restauracji w przewodniku Gault&Millau Polska, ale jeszcze wszystko przed nimi :)

Adres:
Restauracja Hajda
ul. Chwałowicka 44
44-200 Rybnik

Tel: 603 603 225

Facebook: https://www.facebook.com/restauracja.hajda/
Strona www: http://hajda.com.pl/#home


*Zdjęcia pochodzą z profilu Hajdy na fb

Komentarze

Popularne posty