Wieprzowina lo mein

Składniki:   (porcja na 2 osoby)

250 g mięsa wieprzowego mielonego
makaron jajeczny
1,5 łyżki oleju a orzeszków ziemnych (arachidowy)
1 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 cm startego świeżego imbiru
1 średnia marchewka
4-5 średnich pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
połowa zielonej i połowa czerwonej papryki drobno pokrojonej
ok 100 ml rosołu drobiowego
kiełki fasoli

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka sosu sojowego
kropla oleju sezamowego
szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

W misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać wieprzowinę i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 20 min. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na gorący wok lub głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i smażyć na niej mięso, aż zmieni kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć. W czysty woku rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim cały czas mieszając, czosnek oraz imbir, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodać marchewkę i smażyć minutę, dodać grzyby i smażyć kolejną minutę, wrzucić paprykę i smażyć jeszcze minutę. Dodać wieprzowinę, wsypać sól, wlać bulion. Na koniec dodać makaron oraz kiełki i dobrze wszystko wymieszać.


 Smacznego !!!!

Komentarze

Popularne posty