Zupa meksykańska

ZUPA MEKSYKAŃSKA 

Składniki:

Mięso mielone                                            ok 300g (wieprzowe lub wołowe)
Cebula                                                          1 mała sztuka
Czosnek                                                       2-3 ząbki
Ziemniaki                                                    2-3 średnie sztuki
Marchew                                                     2 sztuki
Fasola konserwowa czerwona                1 puszka 
Papryka czerwona                                     1 duża 
Przecier pomidorowy/koncentrat         3-4 łyżeczki
Oliwa z oliwek                                            3 łyżki
Kostka rosołowa wołowa                         1-2 sztuki               
Przyprawy                                                  sól, pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie
                                                                     papryka ostra mielona


Sposób przygotowania: 

Cebulę wraz z czosnkiem posiekać. Marchew i ziemniaki obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku do ok 1-1,5l wody dodać kostki rosołowe i ziemniaki, gotować na małym ogniu ok 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, mięso i marchewkę. Smażyć ok 10-15 min. Następnie przełożyć do garnka z ziemniakami (wsypać całość, razem z olejem z patelni). Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Następnie dodać przepłukaną zimną wodą fasolę z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze ok 15-20 min (ziemniaki muszą być miękkie). Na koniec przyprawić ziołami i przyprawami wg. uznania. 

Smacznego !!!


 

Komentarze

Popularne posty