Zupa Krem z Boczniaków

Jakoś nigdy nie przemawiały do mnie te grzyby. Takie to szaro-bure, blaszki ma, rośnie na drzewie jak pasożyt, nie miałam pojęcia jak to przyrządzić albo z czym podać i w ogóle byłam do nich dość nieprzychylnie nastawiona... Do czasu aż niedawno mój mąż wrócił z zakupów i oznajmił, że miła pani w warzywniaku bardzo zachwalała boczniaki, więc przyniósł mi prawie 1 kg. Ehh no i co tu z tym zrobić, przecież ich nie wyrzucę.... W końcu przyszedł pomysł na bruschette - okazał się świetny, ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć, tak szybko znikały. W przyszłym tygodniu postaram się nadrobić tę zaległość i wrzucić przepis i zdjęcia. No ale dalej miałam ok 500 g grzybów i właśnie poniżej przedstawiam Wam mój kolejny pomysł na boczniaki. W tej chwili jestem oczarowana ich smakiem, i chce jak najlepiej wykorzystać ich dostępność i świeżość. Więc na pewno będą teraz często pojawiać się z moich przepisach :)


Składniki:

ok 2 l bulionu (może być z kostki rosołowej)
500 g boczniaków
2 średnie ziemniaki
1 mała biała cebula
masło klarowane do smażenia
pieprz, sól
ok 2 łyżki śmietany 18%
ew. trochę białego półwytrawnego/półsłodkiego wina

Sposób przygotowania:

Do gotowego bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy drobno posiekaną cebulę. Boczniaki kroimy, (ja odcinałam nóżki) i wrzucamy na patelnie. Od czasu do czasu mieszamy pilnując żeby się nie przypaliły. Na koniec dodajemy trochę białego wina i mieszamy jeszcze kilka minut żeby alkohol odparował (w sumie smażyłam je ok 10-15 min, do czasu aż się lekko przybrązowiły). Gotowe grzyby wrzucamy do gotującego się bulionu (na patelnie, gdzie smażyliśmy grzyby wlewamy kilka łyżek bulionu, i jeszcze raz wlewamy do garnka - żeby zebrać jak najwięcej smaku). Kiedy ziemniaki zmiękną i przyprawimy już zupę, trzeba ją trochę wystudzić i zmiksować (śmietanę można dodać podczas miksowania, albo do podanej już zupy na talerz).

Smacznego !!!



Boczniaki mają wiele prozdrowotnych właściwości, oto niektóre z nich:

- obniżanie poziomu cholesterolu
- wzmacnianie odporności organizmu
- obniżanie poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę
- pozytywny wpływ na układ sercowo - naczyniowy
- normalizują ciśnienie

Komentarze

Popularne posty