Placek drożdżowy ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1/4 kostki masła
50 g świeżych drożdży
1 kg śliwek
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
blaszka ok 36 x 25 cm
Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto tego rodzaju wyrabia się zawsze w jednym kierunku. Aby dobrze wyrosło, pozostaw je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, osłoniętym od przeciągów.
Wymieszać 1/2 szklanki letniego mleka z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mąki, rozetrzeć z drożdżami (najlepiej żeby nie było dużych grudek). Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. (Na ok 10-15 min, jeżeli mamy dobre drożdże, to szybko nam urosną).
Kiedy podwoją objętość dodać je do przesianej pozostałej mąki, reszty mleka, cukru, cukru waniliowego, jajka i szczypty soli. Wyrabiać elastyczne ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów miski.
Dolać lekko roztopione masło, wyrabiać jeszcze chwilkę, aż się wchłonie (ciasto będzie trochę kleiste). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 100 C (czyli na ok 5-10 min, kiedy będziemy przygotowywać kruszonkę)
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać letnie roztopione masło, rozetrzeć palcami na grudki.
Placek posypać kruszonką. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz