Ciasto Marchewkowe /z mąki orkiszowej/
Składniki:
160 g miękkiego masła i odrobina do smarowania formy
200 g brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka soli
4 jajka
120 ml naturalnego jogurtu
400 g obranej marchwi, startej na grubej tarce
400 g mąki orkiszowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
użyłam małej tortownicy ok 22 cm
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Ubij masło z cukrem, przyprawami, skórką pomarańczową i solą. Nadal ubijając, pojedynczo dodawaj jajka, potem jogurt i marchew. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Połącz suche składniki z mokrymi (najlepiej ręcznie albo drewnianą łyżką), wymieszaj i przełóż ciasto do wysmarowanej formy. Wygładź je z wierzchu. Piecz ok 80-90 min, do chwili, gdy wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Zaczekaj, aż ciasto nieco ostygnie w formie, potem wyłóż je na metalową kratkę, żeby całkiem wystygło.
Kiedy ciasto wystygnie, można obsypać je cukrem pudrem. Najlepiej podawać z lodami jogurtowymi lub waniliowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz