Leczo - szybkie i proste danie jednogarnkowe

Leczo to z całą pewnością jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Robi się je szybko, jest bardzo proste w wykonaniu i świetnie się nadaje się na obiad czy kolacje. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa.


Potrzebna składniki: na średni garnek :)

1 średnia czerwona papryka
2 pomidory, sparzone - obrane ze skórki
kilka pieczarek
połowa średniej cukinii
koncentrat pomidorowy
ok. 3 kawałki kiełbasy (ja użyłam podsuszanej)
1 kostka rosołowa
trochę masła lub innego tłuszczu do podsmażenia kiełbasy
przyprawy: majeranek, ew. pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Na dno garnka wrzucamy trochę masła i pokrojoną kiełbasę (ja kroje dość drobno i obieram ją z ochronnej błonki), chwile podsmażamy. Następnie dolewamy wody, tak żeby zakryło dno i dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię i pieczarki. Kiedy woda zacznie parować dolewamy jej więcej (zależy od tego jak gęste chcemy mieć leczo) i dodajemy połowę lub całą kostkę rosołową (najlepiej najpierw dodać pół i po chwili sprawdzić smak, bo jak damy od razu całą to potrawa może okazać się za słona).
Na koniec dodajemy pomidory, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawiamy do smaku. W sumie gotowanie (na małym ogniu) powinno trwać max 30 min. - tyle żeby wszystkie warzywa zmiękły, ale nie zrobiła się z nich papka. 

Leczo najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem.    Smacznego !!!



Komentarze

Popularne posty