Pyszny i prosty krem z batatów z mlekiem kokosowym
Pyszny i prosty krem z batatów z mlekiem kokosowym
Dzisiaj mam dla was świetny przepis na zupę krem z batatów z mlekiem kokosowym. Wykonanie jest bardzo proste i nie potrzeba dużo składników. Zapraszam do wypróbowania. Smak jest bardzo ciekawy bo trochę słodki. Jest też świetna w wersji pikantnej, jeśli ktoś tak lubi.
Potrzebne składniki:
2 bataty
2 średnie marchewki
1 średni zieminak
250 ml mleka kokosowego (najlepiej z puszki)
rosół drobiowo - warzywny (ja użyłam 2 kostek rosołowych)
mała cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki pieprz czarny mielony
1 łyżeczka czerwona słodka papryka
odrobina zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej lub więcej - jak kto lubi)
Grzanki:
Bułka lub chleb
łyżka masła
zioła prowansalskie lub zioła włoskie (z knorr)
Sposób przygotowania:
Do rosołu wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i stawiamy na małym ogniu. Na patelnie wlewamy oliwę, posiekaną cebule i czosnek i chwile przesmażamy. Następnie obieramy marchewkę i bataty i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie, chwile smażymy i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Smażymy wszystko ok 10 min i wrzucamy wszystko do gotującego się rosołu, nawet tłuszcz który został na patelni. Gotujemy na średnim ogniu ok. 20 min, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na sam koniec odlewam ok 1 szklanki rosołu i dodajemy mleko kokosowe. Gotuje jeszcze chwile. Odstawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy blenderem na gładki krem. Gdyby okazał się za gęsty, zawsze można dodać trochę odlanego rosołu.
Na patelnie (nie myjemy jej) na której smażyliśmy bataty wrzucamy łyżkę (lub więcej)masła. Czekamy aż się rozpuści i wrzucamy pokrojoną w kostkę bułkę lub chleb i mieszamy aż pieczywo wchłonie masło i dodajemy przyprawy. Potrzeba już tylko co chwile mieszać, żeby grzanki się nie przypaliły. Po zdjęciu z ognia zostawiamy je na chwile na patelni, żeby doszły.
Krem nalewamy do talerzy, można dodać łyżkę śmietany lub z mleka kokosowego zrobić
Komentarze
Prześlij komentarz