Aromatyczny chlebek bananowy z cynamonem i orzechami !

Witam serdecznie. Dzisiaj mam dla was super prosty przepis na chlebek bananowy. Jest łatwy w wykonaniu, bardzo aromatyczny i smaczny. Zachęcam do wypróbowania :)

Składniki:

70 g masła
1 duże jajko
70 g cukru (zwykły lub brązowy)
150 g - 200 g bananów (mocno dojrzałych i miękkich)
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
4 - 6 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej
30 g - 50 g orzechów (ja dodałam włoskie, pekan, nerkowca i trochę pestek z dyni)

Przygotowanie:

Przygotować keksówkę i nagrzać piekarnik do 180-190 stopni. Masło rozpuścić i chwile przestudzić. Mikserem ubić całe jajko razem z cukrem, musimy uzyskać gładką i puszystą masę. Następnie dodać roztopione masło i zmiksować. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, przesiać przez sitko i dodać do ciasta, zmiksować. Potem dodajemy rozgniecione widelcem banany i krótko miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane grubo orzechy, pokrojoną czekoladę i mieszamy łopatką.
Do keksówki wkładamy papier do pieczenia (tak żeby wychodził z formy, wtedy łatwiej będzie wyjąć ciasto) i wlewamy ciasto. Wstawiamy do pieca na ok 35-40 min. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu zostawiamy ciasto do ostudzenia, choć najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepłe :)


Komentarze

Popularne posty