Zupa z czerwonej soczewicy
Potrzebne składniki:
Rosół (z kostki lub gotowany na mięsie i warzywach jak tutaj)
ziemniaki 2 średnie
marchewka 2 średnie
pietruszka 2 średnie
czerwona soczewica ok 100-150 gram
masło 2 łyżki
koncentrat pomidorowy (90g)
przyprawy: sól, pieprz, suszona mięta, lubczyk, majeranek
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni masło i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Warzywa posypujemy przyprawami (majeranek, mięta, lubczyk) i smażymy ok 10 min. Przesmażone warzywa wrzucamy do rosołu i gotujemy ok 10-15 min. Następnie dodajemy soczewicę i gotujemy kolejne 15 min. aż soczewica zmięknie. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy chwilę i zupa gotowa.
Pyszna i treściwa zupa. Często gotuje ją jako jednodaniowy obiad. Szybka i prosta w przygotowaniu. Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego, zawiera również witaminy z grupy B oraz błonnik.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz