Najlepszy deser - Mus chałwowy
Mus chałwowy
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser. Nie jest bardzo skomplikowany w wykonaniu, a na pewno was zachwyci :) Najlepsze będą nieduże porcje, bo jednak jest on dość słodki i tłusty. Mam nadzieję że będzie wam smakować i będziecie go często przyrządzać ! Jeżeli będziecie chcieli się delektować tym deserem po południu, radzę zabrać się za niego już rano. Musi on min. 2 godziny odstać w lodówce.
Składniki:
400 ml śmietanki 36%
150/200 g chałwy waniliowej
3-4 kostki białej czekolady
pistacje - kilka pokruszonych
maliny - najlepiej je zamrozić
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej (do garnka wlać trochę wody i podgrzewać na małym ogniu, na wierzch położyć szklaną lub metalową miskę) rozpuścić czekoladę (najlepiej drobno posiekaną) dodając ok 2 łyżki śmietany 36%, kiedy czekolada połączy się ze śmietaną skruszyć 150g chałwy. Mieszać aż chałwa się rozpuści (nie wolno dopuścić do zagotowania śmietany/musu !!!). Zdjąć z ognia i przełożyć do innej miski, żeby masa ostygła. Już chłodną masę wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie pozostałą śmietanę wyjmujemy z lodówki (najlepiej ubija się bardzo schłodzoną śmietanę), i ubijamy mikserem. Kiedy śmietana jest gotowa dodajemy do niej wcześniej przygotowany mus i na najniższych obrotach miksera, miksujemy do połączenia (bardzo krótko). Powstały mus przekładany do pucharków i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem kruszymy na górę resztę chałwy, posypujemy pistacjami i dodajemy maliny.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz