Wielkanocne inspiracje
W tym roku na wielkanocnych stołach znowu królują pastelowe kolory. Oprócz tego żywe kwiaty i rośliny takie jak żonkile, irysy, tulipany, bukszpan, krokusy, gałązki wierzby czy wiśni (które wstawione do wody zakwitają i wypuszczają młode listki). Jajka barwione najlepiej ekologicznie:
- jasny żółty – kurkuma, zielona herbata, nać marchwi, skórki pomarańczy lub cytryn,zielony kminek
- pomarańczowy – łupiny cebuli, chili
- brązowy – łupiny cebuli, czarna herbata, mocna kawa, łupiny orzecha włoskiego
- czerwony – buraczki czerwone, mrożone maliny, żurawina
- fioletowy – owoce czarnego bzu, czerwona kapusta, kwiat hibiskusa, czerwona cebula
- niebieski – czerwona kapusta, suszone jagody, jeżyny
- zielony – nać pietruszki, pokrzywa, trawa, szpinak, liście laurowy
Pamiętajmy żeby dodać do wywaru kilka łyżek octu, aby utrwalić kolor
Razem z mężem jak co roku, będziemy jeść wielkanocne śniadanie na naszej zastawie z Bolesławca. Jest piękna, nietuzinkowa i nasza - Polska :) Ma oryginalne wzory i można ją myć w zmywarce.
Ceramikę z bolesławca można zakupić na stronie manufaktury, na allegro jest też ogromny wybór różnych wzorów i całych zestawów, w Bolesławcu w firmowym sklepie - gdzie można się targować o ceny :) i w Krakowskich sukiennicach.
Komentarze
Prześlij komentarz