Krem z ziemniaków i pora na wędzonce z chipsem z boczku
Potrzebne składniki:
4-5 ziemniaków
1 duży por
surowy wędzony boczek (kilka plastrów)
2-3 bardzo cienkie plastry boczku parzonego
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany 18%
1 kostka rosołowa (z kurczaka lub wołowa)
przyprawy sól, pieprz, oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Do garnka z zimną wodą ok 2l wrzucamy kostkę rosołową, pokrojone w małą kostkę ziemniaki i plastry wędzonki, gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie kroimy pora i wrzucamy na patelnie razem z drobno posiekaną cebulą i smażymy ok 10 na 2-3 łyżkach oliwy. Następnie wrzucamy wszystko do gotujących się ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, wyjmujemy plastry wędzonki, czekamy aż zupa się trochę przestudzi, dodajemy 2 łyżki śmietany i miksujemy na gładki krem. Na drugiej patelni zagrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy plastry parzonego boczku, i smażymy po ok 1-2 min z każdej strony, aż się zarumieni i dodajemy na wierzch zupy :)
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz