Pasta z tuńczyka

Pyszna i zdrowa pasta z tuńczyka



Potrzebne składniki:

1 puszka tuńczyk w sosie własnym
ok 2-3 średnie ogórki kiszone
1 ugotowane na twardo jajko
pół cebuli
łyżka majonezu
1 lub 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Tuńczyka wyjmujemy z puszki i trochę odsączamy. Cebulę i jajko drobno siekamy i dodajemy do tuńczyka. Ogórki można zetrzeć na tarce lub posiekać (ja wolę trochę większe kawałki). Na koniec dodajemy majonez, jogurt, przyprawiamy i delikatnie mieszamy.

Smacznego !!!


Tuńczyk: 85g puszka tuńczyka zawiera 98 kcal, 21g białka i 0,8g tłuszczu. Zawiera również bardzo dobry dla serca kwas tłuszczowy omega 3


Ogórek kiszony: Jego działanie polega na oczyszczaniu organizmu z zalegających toksyn. W 100g jest tylko 6 kcal. Zwiera witaminę A, B, C oraz kwas foliowy

Jajko: Jajko ważące 50g dostarcza 75 kcal aż 6,2g białka. Zawiera kwas omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. W żółtku jest luteina która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.



Komentarze

Popularne posty