Zupa meksykańska
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki:
Mięso mielone ok 300g (wieprzowe lub wołowe)
Cebula 1 mała sztuka
Czosnek 2-3 ząbki
Ziemniaki 2-3 średnie sztuki
Marchew 2 sztuki
Fasola konserwowa czerwona 1 puszka
Papryka czerwona 1 duża
Przecier pomidorowy/koncentrat 3-4 łyżeczki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Kostka rosołowa wołowa 1-2 sztuki
Przyprawy sól, pieprz czarny mielony, zioła prowansalskie
papryka ostra mielona
Sposób przygotowania:
Cebulę wraz z czosnkiem posiekać. Marchew i ziemniaki obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku do ok 1-1,5l wody dodać kostki rosołowe i ziemniaki, gotować na małym ogniu ok 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, mięso i marchewkę. Smażyć ok 10-15 min. Następnie przełożyć do garnka z ziemniakami (wsypać całość, razem z olejem z patelni). Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Następnie dodać przepłukaną zimną wodą fasolę z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze ok 15-20 min (ziemniaki muszą być miękkie). Na koniec przyprawić ziołami i przyprawami wg. uznania.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz